କୁହାଯାଏ ଯେ ଆମକୁ ଯାହା ଦରକାର, ପ୍ରକୃତି ଆମକୁ ସେହି ଜିନିଷ ଦେଇଥାଏ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଋତୁ ଅନୁଯାୟୀ ବିଭିନ୍ନ ପନିପରିବା ଉପଲବ୍ଧ। ବିଶେଷକରି ଶୀତ ଦିନରେ, ଏହିପରି ଅନେକ ପନିପରିବା ଉପଲବ୍ଧ ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ। ଶୀତଦିନେ ଲୋକମାନେ ଅତ୍ୟଧିକ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ମୂଳା ଖାଇଥା’ନ୍ତି। ମୂଳା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ସୁସ୍ଥ ପନିପରିବା। ଅନେକ ଓଷଧୀୟ ଗୁଣ ମୂଳାରେ ଲୁଚି ରହିଥାଏ।
ମୂଳା ଖାଇବାର ଲାଭ:
ତେବେ ଆପଣ ବିଶ୍ୱାସ କରିବେ ନାହିଁ! କିନ୍ତୁ ସାଲାଡରେ ଖାଉଥିବା ମୂଳା ମାଧ୍ୟମରେ ରକ୍ତଚାପ ଏବଂ ମଧୁମେହ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ।
ଶୀତଦିନେ ପ୍ରତିଦିନ ମୂଳା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କାଶ ଏବଂ ଥଣ୍ଡା ସମସ୍ୟାକୁ ଏଡାଯାଇପାରିବ।
ମୂଳା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ହୃଦୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗ ହେବାର ଆଶଙ୍କା କମିଯାଏ।
ମୂଳା ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ।
ମୂଳା ଖାଇବା ପାଇଁ ସଠିକ୍ ଉପାୟ :
ଯଦି ଆପଣ କଞ୍ଚା ମୂଳା ଖାଉଛନ୍ତି ତା’ହେଲେ ଏହା ସହିତ ଅନ୍ୟ କଞ୍ଚା ପନିପରିବା ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରନ୍ତୁ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, କାକୁଡି, ଟମାଟୋ, ଗାଜର ଇତ୍ୟାଦି ମିଶ୍ରଣ କରି ଆପଣ ଏହାକୁ ସାଲାଡ ପରି ଖାଇପାରିବେ।
ମୂଳା କିଣିବାବେଳେ, ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ ଯେ ପତଳା, ଛୋଟ ଏବଂ ମିଠା ମୂଳା ଖାଆନ୍ତୁ।
ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ ଯେ ମୂଳାରେ କଳା ଲୁଣ ମିଶାଇବା ପରେ ଏହାକୁ ଖାଆନ୍ତୁ।
ମୂଳା କିଏ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ?
ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରରେ ଅର୍ଥାତ ଆଣ୍ଠୁ,ଗଣ୍ଠି ରେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ରହୁଛି, ତେବେ ଆପଣ ମୂଳା ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ।
ଯେଉଁମାନେ ଶାରୀରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କମ୍ର କରନ୍ତି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ମୂଳା ଖାଇବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ୍। ଏହିପରି ଲୋକଙ୍କୁ ମୂଳା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ପେଟ ଯନ୍ତ୍ରଣା କିମ୍ବା ଗ୍ୟାସର ସମସ୍ୟା ବଢ଼ିପାରେ।