ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପାନୀୟ ଶରୀର ପାଇଁ ଯେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପାନୀୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକର ସଠିକ୍ ସମୟ ଏବଂ ପଦ୍ଧତି ମଧ୍ୟ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଯଦି ଆପଣ ପ୍ରୋଟିନ୍, ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱରେ ଭରପୂର କୌଣସି ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥକୁ ଏପରି ସମୟରେ ଖାଆନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଆମ ଶରୀର ଏହାକୁ ହଜମ କରିବା ଅବସ୍ଥାରେ ନଥାଏ, ଏହା ଏକ ଉପାୟରେ ଅଦରକାରୀ ହୋଇଯାଏ। ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀକୁ ସଠିକ୍ ଉପାୟରେ ଏବଂ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଖାଇବା ଆବଶ୍ୟକ। ଯାହାଦ୍ୱାରା ଶରୀର ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ପାଇପାରିବ। ପୁରାତନ କାଳରେ, ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଖାଦ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସ ବିଷୟରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ କଠୋର ଥିଲେ। ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସମୟ ସହିତ, ବର୍ତ୍ତମାନ ତାହା ନୁହେଁ। ଲୋକମାନେ ଅଫିସ୍, ସ୍କୁଲ, କଲେଜ ଇତ୍ୟାଦିରୁ ଯେକୌଣସି ସମୟରେ ଆସନ୍ତି ଏବଂ କିଛି ବି ଖାଆନ୍ତି। କେତେବେଳେ ଖାଇବେ ଏବଂ ଏହାକୁ କିପରି ଖାଇବେ ତାହା ଖୁବ୍ କମ୍ ଲୋକ ଜାଣନ୍ତି।
ଆମେ ସମସ୍ତେ ବିଭିନ୍ନ ଜିନିଷ ସହିତ ରୁଟି ଖାଇଥାଉ। କିନ୍ତୁ, ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି ରୁଟି ଖାଇବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ ଏବଂ ଉପାୟ କ’ଣ? ବୋଧହୁଏ ବହୁତ କମ୍ ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ଏ ବିଷୟରେ ଜାଣିଥିବେ। ଆଜି, ଏହି ଆର୍ଟିକିଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବୁ ରୁଟି ଖାଇବା ପାଇଁ ସଠିକ୍ ଉପାୟ ଏବଂ ସମୟ କ’ଣ?
ସର୍ବପ୍ରଥମେ, ବୁଝନ୍ତୁ ଯେ ରୁଟି ଗହମ, ଚଣା କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଶସ୍ୟରେ ତିଆରି ହେଉ, ଏହାର ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ପାଇବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ସବୁବେଳେ ଡାଲି, ପନିପରିବା, ଦହି, ଇତ୍ୟାଦି ସହିତ ଖାଆନ୍ତୁ। କାରଣ ଶସ୍ୟରେ ଥିବା ଜିଙ୍କ କେବଳ ରୁଟି ଖାଇବା ଦ୍ଵାରା ଭଲ ଭାବରେ ଅଵଶୋଷିତ ହୁଏ ନାହିଁ।
ଘିଅ କିମ୍ବା ବଟର ଲଗାଇ ଖାଆନ୍ତୁ।
ଆଜିକାଲି ଲୋକମାନେ ପତଳା ଏବଂ ଫିଟ୍ ରହିବାକୁ ସାଧା ରୁଟି ଖାଆନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ ଲୋକମାନେ ରୁଟିରେ ଭଲ ଭାବରେ ଘିଅ ଲଗାଇ ଖାଉଥିଲେ। ରୁଟିରେ ଘିଅ କିମ୍ବା ବଟର ଲଗାଇ ଖାଇବା ଦ୍ଵାରା ଆମ ଶରୀର ଭଲ ପରିମାଣର ଆମିନୋ ଏସିଡ୍ ପାଇଥାଏ। ଆମ ଶରୀର ପ୍ରୋଟିନ୍ ସିନ୍ଥାଇଜ୍ କଲାବେଳେ ଶରୀର ଆମିନୋ ଏସିଡ୍ ଆବଶ୍ୟକ କରେ। କାରଣ ଗହମରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରୁଟିରେ କମ୍ ଆମିନୋ ଏସିଡ୍ ଥାଏ। ଏହା ଉପରେ ଵଟର ଲଗାଇ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଏହା ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ ଆମିନୋ ଏସିଡ୍ ମିଳିତ ଭାବରେ ସିନ୍ଥେସିସ୍ ଭଲ କରିଥାନ୍ତି।
ଭଲ ଭାବରେ ସେକନ୍ତୁ।
ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଏ ଯେ କିଛି ଲୋକ ରୁଟିକୁ ଟାୱା ରେ କମ୍ ସେକନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ଉଚ୍ଚ ନିଆଁରେ ସେକନ୍ତି। ଏହି କାରଣରୁ, ରୁଟି ଭିତରୁ କଞ୍ଚା ରହିଥାଏ। ଏହିପରି ରୁଟି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଏହା ପେଟରେ ଭାରୀତା ସୃଷ୍ଟି କରେ ଏବଂ ବିଳମ୍ବରେ ହଜମ ହୁଏ। ରୁଟିକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ସେକିବା ପାଇଁ, 15 ରୁ 20 ମିନିଟ୍ ପୂର୍ବରୁ ଅଟା ଲଗାନ୍ତୁ, ତା’ପରେ ରୁଟିକୁ ମଧ୍ୟମ ଗ୍ୟାସରେ ଏକ ପ୍ୟାନରେ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ରାନ୍ଧନ୍ତୁ ଏବଂ ତା’ପରେ ଏହାକୁ ଫୁଲ ନିଆଁରେ ରାନ୍ଧନ୍ତୁ। ଏହାଦ୍ଵାରା ଭିତରୁ ରୁଟି ଭଲଭାବରେ ସିଝିବ ଏବଂ ସହଜରେ ହଜମ ହୋଇପାରିବ।
କେଉଁ ସମୟରେ ରୁଟି ଖାଇବା ଉଚିତ୍।
ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ କିଛି ଲୋକ ସକାଳେ ରୁଟି ଖାଉଛନ୍ତି, କିଛି ଲୋକ ଦିନରେ ରୁଟି ଖାଉଛନ୍ତି ଏବଂ କେହି କେହି ବିଳମ୍ବିତ ରାତିରେ ମଧ୍ୟ ରୁଟି ଖାଉଛନ୍ତି। ଅଧିକାଂଶ ଭାରତୀୟ ରାତ୍ରି ଭୋଜନରେ ରୁଟି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରନ୍ତି। ପୁଷ୍ଟିକର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କୁହନ୍ତି ଯେ ଦିନରେ ରୁଟି ଖାଇବା ଭଲ, କାରଣ ରୁଟିରେ ଥିବା ଫାଇବର ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମନ୍ଥର କରିଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ରାତ୍ରୀ ଭୋଜନରେ ରୁଟି ଖାଏ, ଶୋଇବା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜାରି ରହିଥାଏ, ଯାହା ଆମ ଶରୀର ପାଇଁ ଭଲ ନୁହେଁ। ଅନ୍ୟ ପଟେ, ଯଦି ଆମେ ଅପରାହ୍ନରେ ରୁଟି ଖାଇଥାଉ, ତେବେ ଦିନର ଶାରୀରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଦ୍ୱାରା ଏହା ସହଜରେ ହଜମ ହୋଇଯାଏ।