ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏପରି ଦୁଇଟି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ବିଷୟରେ, ଯାହା ଆମ ଶରୀରକୁ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ। ଏହି ଦୁଇଟି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମେଟାବୋଲିକ୍ ସିଣ୍ଡ୍ରୋମ ଉପଶମ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ..

ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ପାଇଁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ରୁଟିନ୍ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ପାଇଁ ନିୟମିତ ବ୍ୟାୟାମ ସହିତ ସୁସ୍ଥ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଆବଶ୍ୟକ। ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ପାଇଁ ବହୁତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଆବଶ୍ୟକ। ଆଜି ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ଆର୍ଟିକିଲରେ ଏହିପରି ଦୁଇଟି ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଯାଉଛୁ, ଯାହା ଶରୀର ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଶରୀରର ସେହି ଦୁଇଟି ଜରୁରୀ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ବିଷୟରେ…

ଭିଟାମିନ୍ ସି ଏବଂ ଡି

ଶରୀରର ସୁଗମ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ ଡି ଏବଂ ସି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଭିଟାମିନ୍ ଡି ଏବଂ ସି ସହିତ, ଆପଣ ମେଟାବୋଲିକ୍ ସିଣ୍ଡ୍ରୋମକୁ ଦୂର କରିପାରିବେ। ଏହା ଏକ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟ ଭାବରେ କାମ କରେ।

ଶରୀରରେ ଭିଟାମିନ୍ ଡି କାହିଁକି ଦରକାର?

ହାଡ ଏବଂ ଦାନ୍ତକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରଖିବା ପାଇଁ କ୍ୟାଲସିୟମ ଏବଂ ଫସଫରସ୍ ସହିତ ଭିଟାମିନ୍ ଡି ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ।ଭିଟାମିନ୍ ଡି ସାହାଯ୍ୟରେ ଶରୀରରେ ଇନସୁଲିନ୍ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଭିଟାମିନ୍ ଡି ଆମ ସ୍ନାୟୁ ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ସକ୍ରିୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଏହା ସହିତ ମାଂସପେଶୀ, ଫୁସଫୁସ ଏବଂ ଜିନ୍ ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ ଡି ମଧ୍ୟ ଉପକାରୀ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଆମ ଶରୀରରେ ଭିଟାମିନ୍ D ର ଅଭାବ ଗମ୍ଭୀର ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।

ଭିଟାମିନ୍ ଡି ଯୋଗାଉଥିବା ଜିନିଷଗୁଡିକ କ’ଣ?

ଭିଟାମିନ୍ D ର ମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଉତ୍ସ ହେଉଛି ସୂର୍ଯ୍ୟ କିରଣ, କିନ୍ତୁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜିନିଷ ସହିତ ଆମେ ଭିଟାମିନ୍ D ର ଅଭାବକୁ ମଧ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରିପାରିବା। ଭିଟାମିନ୍ ଡି ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟ ବଜାରରେ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ପନିର, ମାଛ ତେଲ, ଅଣ୍ଡାର ହଳଦିଆ ଅଂଶରେ ଭିଟାମିନ୍ D ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଅଛି। ଦୈନିକ 15 ମିନିଟ୍ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣରେ ବସି ଆପଣ ଶରୀରରେ ଭିଟାମିନ୍ D ର ଅଭାବ ପୂରଣ କରିପାରିବେ।

ଅତ୍ୟଧିକ ଭିଟାମିନ୍ D ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଅସୁବିଧା।

ଭିଟାମିନ୍ D ର ଅଧିକ ସେବନ ଶରୀରରେ ଅଧିକ ଚର୍ବି ଜମା ହୋଇଯାଏ। ଅତ୍ୟଧିକ ପରିମାଣର ଭିଟାମିନ୍ D ଗ୍ରହଣ କରିବା ଦ୍ଵାରା ଶରୀର ସଠିକ୍ ଭାବରେ ସଫା ହୁଏ ନାହିଁ। ଏହା ସହିତ କ୍ୟାଲସିୟମର ସ୍ତର ମଧ୍ୟ ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ। ଅଧିକ ଭିଟାମିନ୍ ଶରୀରରେ ଫୁସଫୁସ ଏବଂ କିଡନୀ ସମସ୍ୟା ବଢାଇପାରେ। ଅଧିକ ଭିଟାମିନ୍ D ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ମାଂସପେଶୀ ଯନ୍ତ୍ରଣା, ବାନ୍ତି, କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ଭଳି ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରେ।

ଶରୀର ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ ସି କାହିଁକି ଜରୁରୀ?

କରୋନା ଅବଧିରେ, ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିଥିବେ ଯେ ଆମ ଶରୀର ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ ସି କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଭିଟାମିନ୍ ସି ରେ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ପ୍ରଚୁର ମାତ୍ରାରେ ରହିଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏହା ଶରୀରରେ ରକ୍ତ ଶର୍କରାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଶରୀରରେ ଥିବା ଭିଟାମିନ୍ ସି ଆମକୁ ଲୌହ ଶୋଷିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଚର୍ମ ଏବଂ କେଶ ପାଇଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଭଲ।

ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକରୁ ପାଆନ୍ତୁ ଭିଟାମିନ୍ ସି।

ସାଇଟ୍ରସ୍ ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଭିଟାମିନ୍ ସି ଭରପୂର ଅଟେ। ଭିଟାମିନ୍ ସି ଅଁଳା, କମଳା, କିୱି ଏବଂ ଲେମ୍ବୁ ପରି ଜିନିଷରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଥାଏ।

ଭିଟାମିନ୍-ସି ର ଅତ୍ୟଧିକ ସେବନର ଅସୁବିଧା।

ଯଦିଓ ଭିଟାମିନ୍ ସି ର ଅତ୍ୟଧିକ ସେବନରେ କୌଣସି କ୍ଷତି ହୋଇନାହିଁ, କିନ୍ତୁ କେତେକ କାରଣରୁ, ଅଧିକ ପରିମାଣରେ, ଆପଣ ମଧ୍ୟ କିଛି କ୍ଷତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇପାରନ୍ତି। ବାନ୍ତି, ଝାଡ଼ା, ପେଟରେ ଜଳିବା, ମୁଣ୍ଡବିନ୍ଧା, ପେଟ କଷ୍ଟ ଏବଂ ଅନିଦ୍ରା ଭଳି ସମସ୍ୟା ହୋଇପାରେ।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *