ଉପବାସ ସମୟରେ ସୈନ୍ଧବ ଲୁଣ (Rock Salt) କାହିଁକି ଖିଆଯାଏ ତାହା ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି?

ଆମ ଖାଦ୍ୟରେ ବ୍ୟବହୃତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମସଲାର ନିଜସ୍ୱ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି । ସେ ହଳଦୀ, ଲଙ୍କାଗୁଣ୍ଡ, ଡାଲଚିନି କିମ୍ବା ଲୁଣ ହେଉ । ହଁ, ଲୁଣ କେବଳ ଆମ ଖାଦ୍ୟର ସ୍ୱାଦକୁ ବଢାଏ ନାହିଁ, ବରଂ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମଧ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଥାଏ । ଏଥି ସହିତ, ଅତ୍ୟଧିକ ଲୁଣ ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରକୁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇପାରେ ।

ଉପବାସରେ କାହିଁକି ସୈନ୍ଧବ ଲୁଣ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ?

ଉପବାସରେ, ବିଶେଷ ଜିନିଷ ଖାଦ୍ୟରୂପେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । ଯେଉଁଥିରେ ସୈନ୍ଧବ ଲୁଣ ଅନ୍ୟତମ ।

ପ୍ରକୃତରେ ଏହା ପଛରେ କୌଣସି ପାରମ୍ପାରିକ କିମ୍ବା ଧାର୍ମିକ କାରଣ ନାହିଁ, ବରଂ ସାଧାରଣ ଲୁଣ ଅପେକ୍ଷା ସୈନ୍ଧବ ଲୁଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଭଲ । ଉପବାସ ବ୍ୟତୀତ ଆପଣ ସାଧାରଣ ଦିନରେ ମଧ୍ୟ ସୈନ୍ଧବ ଲୁଣ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ ।

ସୈନ୍ଧବ ଲୁଣ ଶୁଦ୍ଧ ଥିବାରୁ ଏହା ଉପବାସ ସମୟରେ ଖିଆଯାଏ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଉପବାସ ସମୟରେ ଶରୀର ଅଧିକ ପୁଷ୍ଟିକର ଆବଶ୍ୟକ କରେ । ସୈନ୍ଧବ ଲୁଣ ଶରୀରରେ ରକ୍ତଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଥାଏ । ଲୁଣର ଅଭାବରେ ମାଂସପେଶୀରେ କଷ୍ଟ ଏବଂ ଆୟୋଡିନ୍ ଅଭାବର କାରଣ ହୋଇପାରେ ।

ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ସୈନ୍ଧବ ଲୁଣର ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ :

ସାଧାରଣ ଲୁଣ, ରାସାୟନିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅତିକ୍ରମ କରେ ଯେପରିକି ଆଣ୍ଟି-କେକିଂ ଏଜେଣ୍ଟ ଏବଂ ଏହାକୁ ଶୁଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଚିକିତ୍ସା । ବିଶୋଧନ କରିବା ସମୟରେ, ନଷ୍ଟ ନ ହେବା ପାଇଁ ଏଥିରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ପଦାର୍ଥ ଯୋଗ କରାଯାଇଥାଏ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଏହାର ପ୍ରାକୃତିକ ରୂପ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହୁଏ ଏବଂ ଏଥିରେ ଥିବା କ୍ୟାଲସିୟମ୍, ପୋଟାସିୟମ୍ ଏବଂ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ୟ କମିଯାଏ ।

ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ, ସୈନ୍ଧବ ଲୁଣକୁ ଲୁଣର ଶୁଦ୍ଧ ରୂପ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଏହାର କାରଣ ଏହା ବ୍ୟବହାର ଯୋଗ୍ୟ ହେବା ପାଇଁ ରାସାୟନିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଦେଇ ଗତି କରିବାକୁ ପଡେ ନାହିଁ, ତେଣୁ ସୈନ୍ଧବ ଲୁଣ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟରେ ଭରପୂର ଏବଂ ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ ।

ସୈନ୍ଧବ ଲୁଣ ର ରାସାୟନିକ ନାମ ହେଉଛି ସୋଡିୟମ କ୍ଲୋରାଇଡ଼ । ଏଥିରେ ଅନେକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି ଯେପରିକି ଆୟୋଡିନ, ଲିଥିୟମ, ମାଗ୍ନେସିୟମ, ଫସଫରସ, ପୋଟାସିୟମ, କ୍ରୋମିୟମ, ଆଇରନ, ଦସ୍ତା ଇତ୍ୟାଦି । ଯାହା ଶରୀରରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲାଇଟ୍ ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।

ଏହା ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଏବଂ ଆଖିର ପ୍ରଦାହ ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିଥାଏ । ଏଥିରେ କୌଣସି ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ନାହିଁ । ଏଥିସହ ଏହି ଲୁଣ ଖାଦ୍ୟ ହଜମ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ଦୃଢ କରେ । ଏହା ଶରୀରକୁ ଖାଦ୍ୟରୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଏବଂ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଶରୀରରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲାଇଟ୍ ବଜାୟ ରଖେ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଉପବାସ ସମୟରେ ଦିନସାରା ଶକ୍ତି ରହିଥାଏ ।

ଏହି ସମସ୍ତ ଲାଭ ବ୍ୟତୀତ, ସୈନ୍ଧବ ଲୁଣ ମଧ୍ୟ ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଏହା ଶରୀରରୁ ଚର୍ବି କୋଷକୁ ବାହାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧିକ ଭୋକକୁ ମଧ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖେ ।

ଏହା ଶରୀରରେ pH ସ୍ତରକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଖାଦ୍ୟରେ ସୈନ୍ଧବ ଲୁଣ ମିଶାଇଲେ ଶରୀରରେ ରକ୍ତ ସଞ୍ଚାଳନ ଠିକ୍ ରହିଥାଏ ଏବଂ ଶରୀରରୁ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ବାହାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *