ବର୍ତ୍ତମାନ ବଜାରରେ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତ ଦେଶୀ ଘିଅ ନାମରେ କେବଳ ବ୍ୟଭିଚାରିତ ଘିଅ ଖାଇବାକୁ ଦିଆଯାଉଛି।ବେଳେବେଳେ ଡାଲଡା ଏଥିରେ ମିଶ୍ରିତ ହୁଏ, ବେଳେବେଳେ ତେଲ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାକୁ ଦେଶୀ ଘିଅରେ ନଡିଆ ତେଲ ମିଶ୍ରିତ କରି ବିକ୍ରି କରାଯାଏ। ବାସ୍ତବରେ, ନଡିଆ ତେଲ ମିଠା ଏବଂ ଥଣ୍ଡା ହେଲେ ଏହା ସହଜରେ ଘି ଭଳି ଜମି ଯାଏ। ସେଥିପାଇଁ ବ୍ୟଭିଚାରକାରୀମାନେ ନଡ଼ିଆ ତେଲରେ ମିଶ୍ରିତ ଦେଶୀ ଘି ବିକ୍ରି କରୁଛନ୍ତି।
ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠିଛି ଯେ ଆମେ ପ୍ରକୃତ ଦେଶୀ ଘିକୁ କିପରି ଚିହ୍ନି ପାରିବା?
ପ୍ରକୃତ ଦେଶୀ ଘିଅ କିପରି ଚିହ୍ନଟ କରିବେ?
- ପ୍ରକୃତ ଦେଶୀ ଘିଅର ରଙ୍ଗ ସାମାନ୍ୟ ହଳଦିଆ କିମ୍ବା ସୁବର୍ଣ୍ଣ।
- ଅସଲି ଦେଶୀ ଘିଅ ଟିକେ ଖଦଡ଼ିଆ ବା ଦାନେଦାର ଥିବ।
- ଯଦି ଆପଣ ଭାବୁଥିବେ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଘରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଦେଶୀ ଘିଅ ଅସଲି ନା ନକଲି, ତେବେ ସର୍ବପ୍ରଥମେ ଏକ ଚାମଚ ଘି ନିଅନ୍ତୁ, ଏହାକୁ ପାପୁଲିରେ ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ କିଛି ସମୟ ପାଇଁ ଛାଡି ଦିଅନ୍ତୁ ଯାହା ଦ୍ବାରା ଏହା ତରଳି ଯିବ। ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ଘିଅ ଶୀଘ୍ର ତରଳିଯାଏ, ତେବେ ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏହା ପ୍ରକୃତ ଅସଲି ଘିଅ ଏବଂ ଯଦି ଏହା ତରଳିବା ପାଇଁ ବହୁତ ସମୟ ନେଉଛି, ତେବେ ବୁଝିଯାନ୍ତୁ ଯେ ଏହା ବ୍ୟଭିଚାର ହୋଇଛି। କାରଣ ପ୍ରକୃତ ଦେଶୀ ଘି ଶରୀରର ତାପମାତ୍ରା ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିବା ମାତ୍ରେ ତରଳିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ସମୟ ନିଏ ନାହିଁ।