ଧନିଆ, ଯାହା କି କୌଣସି ନା କୌଣସି ରୂପରେ ରୋଷେଇ ଘରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ, ଏହାର ଅନେକ ଔଷଧୀୟ ଗୁଣ ଅଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ବ୍ୟତୀତ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ଆପଣଙ୍କୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହୋଇପାରେ। ସୁଗର କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ଧନିଆ ବହୁତ ଉପଯୋଗୀ।
ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଧନିଆ ଏକ ଭଲ ବିକଳ୍ପ। ଏହା ଇନସୁଲିନ୍ ର ସ୍ରୋତକୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରି ପ୍ରାକୃତିକ ଭାବରେ ମଧୁମେହକୁ ପରିଚାଳନା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଇନସୁଲିନ୍ ହେଉଛି ଅଗ୍ନାଶୟ ଦ୍ଵାରା ନିର୍ମିତ ଏକ ହରମୋନ୍ ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରକୁ ସୁଗର ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଦେଇଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ଇନସୁଲିନ୍ ଖରାପ ହୁଏ, ଶରୀର କହିପାରିବ ନାହିଁ ଯେ ଏହା ମେଟାବୋଲିଜାଇଜ୍ ପାଇଁ କେତେ ସୁଗର ଆବଶ୍ୟକ କରେ, ଯାହାଦ୍ଵାରା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ବୃଦ୍ଧି ପାଇପାରେ। ଯଦି ଆପଣ ଚିନି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଚିନ୍ତିତ ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ଧନିଆ ପାଣି ନିଅନ୍ତୁ।
ଏହି ଉପାୟରେ ଘରେ ଧନିଆ ପାଣି ତିଆରି କରନ୍ତୁ –
- ପ୍ରାୟ 10 ଗ୍ରାମ ଧନିଆ ମଞ୍ଜି ନିଅନ୍ତୁ। ମଞ୍ଜିକୁ 2 ଲିଟର ପାଣିରେ ରଖନ୍ତୁ।
- ଏହାକୁ ରାତିସାରା ଭିଜିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ। ଏକ ଛଣା ସାହାଯ୍ୟରେ ପାଣି ଫିଲ୍ଟର କରନ୍ତୁ।
- ସକାଳୁ ସକାଳୁ ଏହି ପାଣି ପିଅନ୍ତୁ। ଆପଣ ଏହି ଜଳକୁ ଦିନସାରା ପିଇପାରିବେ। ଏହା ଆପଣଙ୍କ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବ।
ଧନିଆର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାର –
- ଧନିଆରେ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଥାଏ ଯାହା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଇଥାଏ।
- ହୃଦୟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଧନିଆ ଉପକାରୀ।
- ମାନସିକ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଧନିଆ ମଧ୍ୟ ଭଲ। ଧନିଆ ସ୍ମୃତିର ଉନ୍ନତି କରେ ଏବଂ ଚିନ୍ତା ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
- ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଧନିଆ ଉପକାରୀ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏହା ପେଟ ଫୁଲା, କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ଏବଂ ଝାଡା ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ମୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ।