ସାଧାରଣ ଭାଷାରେ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ କୁ ଗଠିଆ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ। ଏହି ରୋଗରେ ବ୍ୟକ୍ତିର ଗଣ୍ଠିରେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ହେବା ସହିତ ଫୁଲା ମଧ୍ୟ ଆସିଥାଏ। ଏହି ଅବସ୍ଥା ଯେକୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ କାରଣ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ତାଙ୍କୁ ଅସହ୍ୟ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଦେଇ ଗତି କରିବାକୁ ପଡେ। ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ ଦେଶର ପ୍ରାୟ 15 ପ୍ରତିଶତ ଲୋକ ଏହି ରୋଗରେ ପୀଡିତ ଅଛନ୍ତି। ଏହି ରୋଗ ହେତୁ ଶରୀରରେ ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ପରିମାଣ ବଢ଼ିଥାଏ ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଗଣ୍ଠିରେ ଫୁଲା ଦେଖାଯାଏ। ଏହି ରୋଗରେ ପୀଡିତ ରୋଗୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଖାଦ୍ୟର ବିଶେଷ ଯତ୍ନ ନେବା ଉଚିତ୍। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହି ଗମ୍ଭୀର ରୋଗକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ କେଉଁ ଜିନିଷଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିବା ଉଚିତ୍-
ଦହି ଠାରୁ ଦୂରତା କରନ୍ତୁ :
ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସରେ ପୀଡିତ ଲୋକମାନେ ଦହି ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଯଦିଓ ହାଡ ଏବଂ ଦାନ୍ତ ପାଇଁ ଦହି ଭଲ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ରୋଗୀ ଦହି ଖାଏ, ତେବେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ସମସ୍ୟା ବଢ଼ିପାରେ। ଅନେକ ଅର୍ଥୋପେଡିକ୍ ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି ଯେ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ବ୍ୟବହାର ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ରୋଗୀଙ୍କ ସମସ୍ୟା ବଢ଼ାଇଥାଏ। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, କ୍ଷୀର, ଦହି, ବଟରମିଲ୍କ ଏବଂ ଅଣ୍ଡା ପରି ଉଚ୍ଚ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଜିନିଷ ଗ୍ରହଣକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଏହି ଜିନିଷଗୁଡିକ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଦୂରତା ରଖନ୍ତୁ :
ଉଚ୍ଚ ପ୍ରୋଟିନ୍ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ।
ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ରୋଗୀମାନେ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରୋଟିନ୍ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ୍। ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ।
ଥଣ୍ଡା ଜିନିଷରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ।
ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ରୋଗୀମାନେ ଫ୍ରିଜରେ ରଖାଯାଇଥିବା ଦହି, ଖଟା ଏବଂ ଥଣ୍ଡା ବଟରମିଲ୍କ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଆଇସକ୍ରିମ, କୁଲଫି ଏବଂ ବରଫରେ ନିର୍ମିତ ଜିନିଷ ମଧ୍ୟ ଖାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ।
ଏହି ପନିପରିବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ।
ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସରେ ପୀଡିତ ଲୋକମାନେ ସତାବରୀ, ବନ୍ଧାକୋବି, ପାଳଙ୍ଗ, ଛତୁ, ଟମାଟୋ, ସୋୟାବିନ୍ ତେଲ ପରି ପନିପରିବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ୍।
ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟଠାରୁ ଦୂରତା ରଖନ୍ତୁ।
ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଟ୍ରାନ୍ସ ଫ୍ୟାଟ୍ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ ଏବଂ ଏହି ଟ୍ରାନ୍ସ ଫ୍ୟାଟ୍ ପ୍ରଦାହକୁ ବଢାଇପାରେ। ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ରୋଗୀମାନେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ, ପ୍ୟାକେଡ୍ ଭୋଜନ ଏବଂ ସ୍ନାକ୍ସ ଖାଇବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ୍।