ମଧୁମେହରେ ଖାଦ୍ୟର ବିଶେଷ ଯତ୍ନ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଚାଉଳ କିମ୍ବା ଗହମ ବଦଳରେ ଏଠାରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା ଅଟା ର ରୁଟି ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହୋଇପାରେ।
ବ୍ଲଡ ସୁଗାର ପରିଚାଳନା ଅଟା :
ଅମରନାଥ ଅଟା :
ମଧୁମେହରେ ଅମରନାଥ ଅଟା ଦ୍ବାରା ରୁଟି ଖାଇଲେ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ। ଏହି ଅଟାରୁ ନିର୍ମିତ ରୋଟି ପ୍ରୋଟିନ୍ର ରେ ଭରପୂର ଏବଂ ଅଣ-ଗ୍ଲୁକୋଜ ମଧ୍ୟ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏହି ମଇଦାରେ ଅତ୍ୟଧିକ ପରିମାଣର ଫାଇବର ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ମଧୁମେହରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ଏଥିରେ ଭିଟାମିନ୍, ମିନେରାଲ୍ସ ଏବଂ ଲିପିଡ୍ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ।
ଜୋୱାର ଅଟା (Jowar Flour) :
ଜୋୱାର ଆଣ୍ଟି-ଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟରେ ଭରପୂର ଅଟେ। ଏଥିରେ ଭଲ ପରିମାଣର ଆଇରନ୍, କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ଏବଂ ବି ଭିଟାମିନ୍ ଥାଏ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏହା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଥାଏ ଏବଂ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅଟେ। କେବଳ ରୋଟି ନୁହେଁ ଡୋସା, ଇଡଲି ଏବଂ ଉପମା ଇତ୍ୟାଦି ମଧ୍ୟ ଜୋୱାର ମଇଦାରୁ ଖାଇ ପାରିବେ।
ଓଟସ ଅଟା (Oats) :
ଓଟସ ଅଟା (Oats) ଫାଇବରରେ ଭରପୂର ଥାଏ। ଓଟସ କୁ ଗ୍ରାଇଣ୍ଡ୍ କରି ଅଟା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇପାରେ। ଏହି ଅଟାରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରୋଟି ରକ୍ତରେ ଶର୍କରାକୁ ସ୍ୱାଭାବିକ ରଖେ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁସ୍ଥ ରହିଥାଏ। ସବୁଜ ପନିପରିବା ଓଟସ୍ର ରେ ମିଶାନ୍ତୁ ଏବଂ ପରେ ରୋଟି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ। ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ଘରର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଖାଇ ପାରିବେ।